Project Gili Air – Indonesia


Ongeveer twee en een half jaar geleden werd ik benaderd door Drs Bakhtiar uit Indonesië. Ik kende hem al van eerdere kleine projecten die wij al voor hebben mogen uitvoeren. Onder andere voor de inrichting  van een kantoortuin, praktijkruimte en leslokalen voor een horecaschool. Deze projecten hebben wij allemaal ontworpen en heeft een lokale interieurontwerper voor ons uitgevoerd.

Het project waar hij me deze keer voor benaderde was van een heel ander formaat. Hij wilde een hotel gaan bouwen op een klein eiland voor de kust van Lombok in Indonesië. Maar voor dit project wilde hij geen lokale interieurontwerper maar ‘the designer herself’ zoals hij dat noemde. Het hotel zou 18 luxe suites moeten krijgen waaronder een bruidssuite. Daarnaast moest er in het hotel een restaurant, een zwembad en een spa gesitueerd worden.

De uitdaging van de bouw van dit hotel lag in eerste instantie vooral in het aanvoeren van alle materialen voor de bouw én de inrichting van het hotel. Op het betreffende eiland is namelijk geen gemotoriseerd vervoer. Alle materialen moesten vanuit de vrachtwagen met mankracht en kleine kraantjes vanaf Lombok op een boot worden geladen. Daarna per boot naar het eiland en vervolgens met paard en wagen of met mankracht vervoerd worden naar de bouwplaats van het hotel. Hierbij moet je je proberen een voorstelling te maken van wat er allemaal nodig is voor de bouw van een hotel met alle genoemde faciliteiten.

Maar meneer Bakhtiar was ambitieus en binnen korte tijd had hij alle vergunningen voor de bouw van het hotel geregeld. De bouwgrond was al reeds een aantal jaren eerder aangekocht dus we konden aan het werk.

De visie voor het hotel was om reizigers een harmonieuze serene sfeer van het mooie leven in Indonesië te bieden. Bij aankomst in het hotel moeten de gasten een gevoel van een rustig lokaal dorp krijgen.

Aan de slag dus! De wens was om een traditionele stijl architectuur toe te passen. We hebben ons door een reis, waarbij we diverse lokale dorpen bezochten, laten inspireren. Na diverse ontwerpen, keuzes voor bouwmaterialen en sfeerimpressies die we in samenwerking met een lokale architect maakten werd uiteindelijk het perfecte plaatje voor Drs. Bakhtiar gevonden en akkoord bevonden. Er kon gebouwd worden.

Dit is precies waar Broekhuis Styling voor staat. Ontwerpen vanuit de wensen van de klant voor functionaliteit voor het gebouw van de klant. Welke ruimtes wil je realiseren, wat is de functie van de ruimte en hoe groot moeten de ruimtes worden zodat ze aansluiten bij de gebruikswensen. Vanuit deze uitgangspunten gaan we aan de slag om uiteindelijk tot een perfect passend en functioneel ontwerp te komen. Hierna gaan we samen met de de architect aan de slag.

Binnen anderhalf jaar werd een prachtig hotel gebouwd. Wat een respect voor alle mensen die bij de bouw betrokken waren. Bouwen in een land als Indonesië is toch wel een heel anders dimensie dan bouwen in Nederland. Allereerst natuurlijk de temperatuur, constant boven de 30graden. Daarnaast zijn de bouwmaterialen en faciliteiten iets verschillend van die wij gewend zijn in Nederland. maar wat je niet hebt of kent mis je ook niet leek het motto te zijn.

Mooi om te ervaren hoe de mensen op ons Nederlandse “gepuf en gestress” reageerden: “Relax, take one or two steps slower. Hey, we work on the island, it is like paradise her”. Dussss……

En inderdaad na een aantal dagen raak je gewend aan de temperatuur, het werktempo en kom je zelf ook meer in de juiste flow voor de job.

Eindelijk stond het gebouw en nu kon de afwerking beginnen. Ontwerpen voor de verschillende hotelkamers, badkamers, het restaurant en de receptie werden gemaakt.

Hotelkamers

Er werd gekozen voor warme natuurlijke tinten waarbij de sfeer en rust  van de omgeving overgaat in de hotelkamer. Voor de badkamers werd gekozen voor een traditionele “open” badkamer. Een badkamer zonder plafond, douchen onder de sterrenhemel en met ook hier natuurlijke materialen toegepast.

Het restaurant

Voor het restaurant in Indonesië was een heel andere mindset nodig dan voor restaurant in Europa. Muren zijn niet nodig, het is immers altijd mooi en warm weer. De zon schijnt altijd en dat betekend dat alles ook veel sneller verkleurd. Dus voor het restaurant is gekozen voor een heel praktische uitstraling met natuurlijke materialen die we ook voor een terras zouden kunnen gebruiken.

Receptie

De receptie is het visitekaartje van het hotel. De eerste indruk. Hier is de Indonesische sfeer en het gevoel van welkom zijn gerealiseerd door wederom gebruik te maken van de open ruimte, weinig wanden en de wanden die er zijn zijn hoog geaccentueerd de lokale kunstobjecten.

Het hotel is in het voorjaar van 2017 open gegaan en heeft inmiddels al vele zeer tevreden gasten mogen ontvangen. Wij blijven nog werken aan de laatste afwerkingen. De finetuning van de details, dingen die gedurende het jaar nog om extra aandacht vragen.

De realisatie van de spa staat gepland voor komende winter, ook daar is nog weer voldoende werk voor Broekhuis Styling. Want ook de spa moet worden uitgevoerd in dezelfde sfeer als de rest van het hotel.

Voor een impressie hierbij een aantal foto’s van het eindresultaat.

Dit prachtige hotel op deze bijzonder plek bezoeken? Www.samatavillage.com